Alpineskiën gaat over competitie. Jezelf optrekken aan een steeds hoger niveau.
Nadat afgelopen maart plots een einde kwam aan mijn laatste wedstrijdseizoen in de jeugd, dat voor mijn gevoel nog lang niet klaar was. En na maanden van voorbereiding, dat dit keer nog iets meer in het teken stond van extra flexibiliteit, aanpassingsvermogen en ‘accepteren'. Was ‘t 19 november zover. Ik mocht weer in het starthuisje staan, wedstrijdspanning ervaren. En... , voor het eerst mee draaien in het FIS-circuit!
Maar waar draait het eigenlijk om binnen het alpineskiën? Buiten uiteraard zo snel mogelijk naar beneden skiën. Welke wedstrijden zijn nu belangrijk voor mij? Welke sportieve doelen stel ik voor mijzelf, hoe benader ik deze ‘nieuwe’ competitie en hoe komt uiteindelijk de wereldranglijst binnen het alpineskiën tot stand?
Maar eerst, FIS-punten
De Fédération Internationale de Ski (afgekort: FIS) heeft voor het alpine wedstrijdskiën een puntensysteem bedacht: ‘FIS points’. Over de hele wereld, in de winterseizoenen, worden wedstrijden georganiseerd door de verschillende nationale bonden i.s.m. met plaatselijke ski-clubs/verenigingen. Waar iedere wedstrijdskiër met een FIS wedstrijd-licentie aan mee kan doen om de eigen FIS-punten te verbeteren.
FIS-punten zijn namelijk een manier om te meten hoe een alpine wedstrijdskiër ‘presteert’ in verhouding met de andere atleten. Want hoe lager je punten, hoe ‘beter’ je bent als atleet, is het idee. De punten zijn zo geregeld dat de ‘snelste’ van de wereld 0 punten heeft, en als nieuweling in de FIS competitie je ‘slechts’ met 999 punten start. De FIS punten ranglijst van een wedstrijdskiër zijn het gemiddelde van de twee beste resultaten in de afgelopen 13 maanden. En elke discipline: slalom (parallel); reuzenslalom (parallel); super-g; super combi en downhill kent zijn eigen FIS-punten lijst.
Het aantal FIS-punten dat wordt behaald door een atleet in een wedstrijd is de som van de wedstrijd penalty en de race points. Afhankelijk van het deelnemersveld en het wedstrijdverloop krijgt elke wedstrijd een waardering. Deze waardering wordt omgerekend in een FIS-punten toeslag, de penalty. Naast de toeslag van de wedstrijd wordt voor elke deelnemer de tijdsachterstand ten opzichte van de winnaar omgerekend naar FIS-punten. Het is uiteindelijk de bedoeling om zo min mogelijk FIS punten te behalen als atleet. Want hoe minder FIS-punten achter je naam, hoe beter je start positie (met mogelijk een pistevoordeel ten opzichte van je collega’s) tijdens wedstrijden. En hoe hoger je plek op de wereldranglijst. Als een wedstrijdwaardering op 23 FIS punten staat, verdient de winnaar 23 FIS-punten*. De extra FIS punten voor nummer 2, 3 en verder worden berekend aan de hand van de tijdsachterstand, het verschil in secondes met de nummer 1. Dit verschil wordt gedeeld door de totaaltijd van de nummer 1 (snelste tijd) en dit wordt weer vermenigvuldigd met een constante. Deze constante verschilt per discipline en wordt elk seizoen aangepast. Dus hoe groter de tijdsafstand hoe meer FIS-punten je krijgt.
Door ook nog eens de verschillende niveaus tussen de wedstrijden, kunnen er ‘betere’, ofwel minder FIS punten verdiend worden bij een World Cup dan bij bijvoorbeeld een Continental Cup, als een Europa Cup wedstrijd. Hierdoor gaan de betere skiërs aan steeds hogere niveau wedstrijden deelnemen.
*De minimum punten zijn vanaf seizoen 2019-2020 aangepast. World Cup is 0 gebleven, maar Continental Cup is van 6 naar 15 punten aangepast; National Championship van 8 naar 20; reguliere FIS race van 9 naar 23 en een ENL FIS wedstrijd van 30 naar 60 punten. Dit om de verschillen in niveau van atleten meer uit elkeer te halen.
Soorten (niveau) wedstrijden
Naast dus verschillende disciplines in het alpineskiën zijn er dus ook verschillende niveaus te onderscheiden tussen de wedstrijden.
World Cup (ofwel wereldbeker wedstrijd in het Nederlands) is het hoogste niveau voor de absolute wereldtop. Dit is een serie van ongeveer 10 wedstrijden per discipline gedurende een ‘normaal’ winterseizoen wereldwijd, maar de competitie vindt voornamelijk in de Europese Alpen landen plaats. Als Nederlandse alpineskiër mag je hier pas aan meedoen als je 32 FIS-punten of minder in SL- en GS wedstrijden sta. Deze startregels worden weer bepaald door de commissie Topsport van de skibond, de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV). Daarnaast gelden er ook nog voor Nederland startquota's die weer bepaald worden door de internationale bond, de FIS.
Een niveau hieronder zijn de Continental Cup wedstrijden. Een serie in elk werelddeel, zoals European Cup, North-America Cup etc..
Daaronder staan weer de FIS- en Junior-FIS: NC; NJC; UNI en ‘Entry-League’ (CIT; NJR) wedstrijden. Alpineskiërs met FIS Licentie van allerlei nationaliteiten mogen aan al deze wedstrijden meedoen en hierdoor kunnen atleten continue wisselen tussen de verschillende niveaus. Dit betekent ook dat niveau van ‘t deelnemersveld binnen één niveau wedstrijden sterk van elkaar kunnen verschillen.
Zoals al aangegeven, voor elk type FIS alpineskiwedstrijd heeft dus onze nationale federatie, sportbond NSkiV ook nog startregels om te bepalen of je er mag starten indien een startplek beschikbaar is, welke weer bepaald wordt door FIS (landen quota). Maar ook de plaatselijke organisatie mag nog aanpassingen aanbrengen aan het aantal landen starts. Maar over het algemeen geldt als basisregel: skiërs met lagere FIS-punten hebben voorrang op atleten met hogere FIS-punten.
Cup-punten
Veel wedstrijden zijn ondergebracht in een Cup format: World Cup, Europa Cup, maar ook bestaat er de FIS-CIT Arnold Lunn World Cup. Voor elke ‘Cup’ kunnen ook serie-punten verdiend worden. Op het hoogste niveau, de World Cup krijgt de winnaar 100 punten, tweede plek 80 tot en met plek 30, die krijgt 1 punt. Als je aan meerdere wedstrijden van deze serie mee doet, kun je het klassement winnen door deze punten. De beste skiër over het hele seizoen wint hiermee dan de World Cup-Overall titel. En de skiër die het European Cup klassement wint, krijgt bijvoorbeeld een vaste startplek in de World Cup. Daarnaast wordt de top 30 van de startlijst van een ‘Cup’ wedstrijd bepaald door deze serie-punten. Vanaf startplek 31 gaat het verder op FIS-punten. Er zijn wel uitzonderingen voor skiërs die in de top 30 van de World Cup Ranking staan. Zij krijgen automatisch nummer 16 in de Europa Cup.
Wereldranglijst
Het gemiddeld aantal FIS punten van de persoonlijke beste twee wedstrijden van het seizoen geven de plek op de wereldranglijst per discipline. Een hogere plek op de wereldranglijst geeft een betere startpositie (eerder in het deelnemersveld starten) en daardoor mogelijk meer kans op een goed resultaat. Hierdoor kan elke atleet zich stap voor stap naar een hoger niveau toe werken.
Evenementenlimieten
Naast de inschrijfregels vanuit de NSkiV; de startquota die Nederland bij internationale wedstrijden heeft; de regels vanuit de FIS en de basis startregels voor FIS skiwedstrijden vanuit de NSkiV. Zijn er ook nog de evenementenlimieten. Dit zijn resultaten die ik moet behalen om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld deelname aan (jeugd)wereldkampioenschappen ((J)WK's), en andere events als het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival (EJOWF) en Youth Olympic Wintergames (YOG). De limieten voor de Olympische evenementen worden door NSkiV in samenwerking met sportkoepel NOC*NSF opgesteld. Dit zijn normen en limieten voor evenementen waarbij je als (jeugd) atleet vanuit NOC*NSF worden afgevaardigd. Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk, de Olympische (Winter) Spelen.
Individuele limieten
En tenslotte zijn er ook nog limieten opgesteld door NSkiV om in aanmerking te komen voor de ‘nationale selectie’, of in het geval van alpineskiën individuele ondersteuning (alpineskiën kent namelijk sinds 2014 geen nationale (jeugd) selectie meer en 'eigen' opleidingsprogramma). Dit zijn de z.g. individuele limieten. Deze zijn opgesteld door de technische staf van de Nederlandse Ski Vereniging en de Commissie Topsport controleert en toetst deze limieten.
In mijn volgende blog #5 neem ik jullie mee in mijn eigen ervaringen tot nu toe in aanloop naar dit (speciale) wedstrijdseizoen en voor mij ‘nieuwe competitie, welke sportieve doelen ik mezelf stel en waar ik mijn focus op leg.
Comments