top of page
  • Writer's pictureMees Clausing

Mijn definitie van succes (misschien niet wat je verwacht)

Updated: Jul 5, 2023

Succes is 'een goede afloop, uitkomst of uitslag'. Tenminste, dat zegt de Van Dale.


In mijn einde seizoen post op Instagram schreef ik: "Het seizoen 2022-2023 draaide niet om succes…", maar waarom wel dan? (Top)sport bestaat toch immers bij de gratie van succes, het behalen van een vooropgezet eindresultaat - op de geslaagde verwezenlijking van het voornemen van een atleet van het winnen van medailles?


Recent las ik, dat uit onderzoek blijkt, dat de helft van het topsportsucces al bepaald wordt door twee factoren, waar je niets kan aan veranderen, geen controle over hebt: bevolkingsgrootte en welvaart in je land. De andere helft? Het blijkt dat landen met een goed topsportbeleid, hun medailles actief kunnen opschroeven. Topsportsucces is dus blijkbaar maakbaar? En de volgende negen pijlers werden aangehaald:


  1. Financiële ondersteuning

  2. Organisatie en structuur van topsportbeleid

  3. Brede sportbeoefening voor iedereen

  4. Talentidentificatie en -ontwikkelingssysteem,

  5. Atletische carrière en nà-carrière,

  6. (Top)sportinfrastructuur en faciliteiten,

  7. Toptrainers: kadervorming en ondersteuning

  8. Nationale en internationale competities

  9. Wetenschappelijk onderzoek, innovatie & technologie


Hoe hoger de score hoe voorspelbaarder het atletische succes, was de onderzoeks-conclusie. Landen die over langere tijd een systematisch topsportbeleid hadden gevoerd, hierin duidelijke keuzes maakt en er veel geld in hadden geïnvesteerd, bleken succesvoller te zijn dan landen die dit niet hadden gedaan.


Als ik feitelijk het bovenstaande rijtje zou nagaan voor mijn wintersport alpineskiën, zou ik al snel het geloof bereiken van grenzen en (glazen)plafonds. Maakbaarheid is schijnbaar niet alleen verknoopt met vooruitgangsgeloof richting succes, maar ook met een bepaalde 'beklemdheid' voor stilstand en achteruitgang.


Daarom heb ik ook niets met de term ‘maakbaarheid’. Ik praat liever over progressie; welke progressie is belangrijk en wat werkt om telkens een klein beetje vooruit te komen. De overtuiging dat het mogelijk is om progressie te boeken (al is het maar in hoe je minder last kunt hebben van dat het nu even iets minder ‘goed’ of minder snel gaat), geeft energie voor actie. Want zonder geloof (en hoop), houdt alles op.


Geloof is het gaan staan op de eerste trede, ook al zie je nog niet de hele trap” - Martin Luther King jr.

Succes is voor mij dan ook geen doel op zich, maar een resultaat. Het is een resultaat van een lange termijn visie, gevolgd door het bereiken van korte termijn doelen. Ook op de lange termijn is succes geen doel op zich. Want wanneer succes een doel op zich wordt dan draait het allemaal om mij. Als ik maar succesvol ben. Als ik maar dat resultaat bereik. Als ik maar mijn doel(en) op dat bepaalde moment realiseer. En laten we eerlijk zijn… het draait niet alleen om mij... of jou... . Het draait om wat we, uiteindelijk met zijn allen kunnen toevoegen in het grote geheel. Het bereiken van succes definieer ik dan ook als een resultaat van iedere dag een stapje nemen, onderweg naar de invulling van een lange termijn visie.

Succes is het moment waarop je door hebt dat je op een trede hoger bent aangekomen. Je kunt succes namelijk alleen ervaren wanneer je er bewust bij stil staat. Het is een tussenstop op je reis om ergens te komen waar je nog niet eerder bent geweest.

Om wedstrijden te skiën, moet ik heel veel trainen, zoek ik steun bij mijn team en de mensen om mij heen en doe ik het uiteindelijk zelf. Het tussenstation waar de skilift, waarin ik zit, stopt en de keuze die ik dan heb om uit te stappen of te blijven zitten. En te bewegen, zodat er ook weer ruimte ontstaat voor andere mensen, om vervolgens weer de reis te vervolgen naar hoger (onbekend(er)) terrein(en) en samen af te dalen via eigen unieke lijn, is een doorlopende activiteit.


Succes, in welke vorm dan ook, is geen begrip als ‘een afgevinkte keuze’ of ‘een positieve mindset, die voorbij aan opgelegde grenzen of door (glazen)plafonds gaat’, maar een concreet on-going aaneengeschakeld proces - van ergens goed in zijn of worden; van interactie - contact met anderen; en van zelfstandigheid - dingen op je eigen manier doen, waar je zelf mee aan de slag kunt. Dit geeft bovendien ruimte voor verscheidenheid in doelen en definities van succes. In zekere zin heb je hiermee ook controle over je leven, maar wel op een realistische manier.


Want volledige controle gaan jij en ik toch nooit krijgen, al laat de sportwereld, onder andere op Sociale media of via onderzoek, je misschien soms wel zo geloven. Je kunt nog altijd wel beïnvloeden hoe je met situaties die op je pad omhoog en naar beneden tegenkomt omgaat.


Wat zijn jouw gedachten over het begrip ‘maakbaarheid’ en 'succes'?


"Het seizoen 2022-2023 ging niet over succes, maar over de stappen die we hebben gezet om vooruitgang te boeken en onszelf te verbeteren. Het ging over de passie, het harde werk en de toewijding die ik het afgelopen seizoen in mijn sport heb gestoken. Het ging om het vinden van mijn eigen pad en streven naar persoonlijke groei, zowel op als naast de piste". 


53 views0 comments

Comments


bottom of page