top of page
Sustainability.
Cortazu Justdiggit.jpg

'We need healthy environments to be able to enjoy the outdoors'. 

#WhiteSnowandGreenHabits

Lange termijn denken, duurzaamheid en (de weg naar) topsport zijn inherent aan elkaar. Als jonge atleet pak ik immers dagelijks mijn verantwoordelijkheid, ik train naar bepaalde wedstrijden toe en kijk daarbij verder dan vandaag. Niet alleen omdat de sport alpineskiën nogal wat van je vraagt zowel fysiek, mentaal als persoonlijk, zeker als je zoals ik nog volop in ontwikkeling bent, en de weg lang is. Maar duurzaamheid gaat voor mij, naast zorg voor gezondheid, prestaties en welzijn ook over bewustwording van de footprint die ik als jonge atleet achterlaat en proberen deze waar mogelijk te verkleinen. En, over terug geven aan 'andere'. Maatschappelijke verantwoordelijkheid vind ik namelijk net zo belangrijk als de verantwoordelijkheid voor een beter milieu. Waarbij ik mij ook direct besef dat wanneer het gaat om duurzaamheid, een lange adem vereist is. Je moet vooruit denken en je moet het samen doen.

Ik zie niet alleen met mijn eigen ogen de veranderingen in de bergen, maar wordt er ook dagelijks mee geconfronteerd. Weerpatronen die steeds extremer worden en sneeuwcondities die incoherenter zijn in patroon en inmiddels invloed hebben op mijn trainings- en wedstrijdprogramma en de locaties. Het meest zichtbaar op dit moment zijn de verslechterde condities op en het krimpen van de gletsjer (training)gebieden; het verschuiven van de wintermaanden, de winters (het einschneien) beginnen later en eindigden eerder. Algemeen dus steeds kortere winters. En hogere temperaturen en meer neerslag. Dat laatste lijkt dan misschien wel positief, meer neerslag betekent toch ook meer sneeuw!? Maar juist lager gelegen skigebieden profiteren hier niet van door de klimaatverandering. Voor mij kan dit bijvoorbeeld betekenen langer in het voorbereidingsseizoen op hoogte moeten trainen,  minder intensief kunnen trainen? (Lees minder trainingsruns, volume per sessie kunnen draaien dan op lager gelegen pistes). Meer trainingen verplaatsen naar indoors? Of overzeese gebieden gaan aandoen? Het is belangrijk je bewustzijn te zijn van de snelle verandering van het klimaat en de invloed daarvan op de omgeving waarin we bewegen en sporten maar bovenal leven! En de keuzes die je hierin kan maken.

Bewustwording, aandacht en respect voor de omgeving waarin ik leef en sport

Als alpine skiër ben ik op mijn best 'outdoors'. Daarom is het ook een taak om goed voor 'buiten' te zorgen. Hoewel bewegen, wintersport en natuur in de bergen hand in hand gaan, is ‘mijn’ sportwereld niet zo sustainable als ‘we’ zouden willen.  Waarbij ik mij ook direct realiseer dat de wereld een stukje duurzamer maken een weg is. Geen hard doel met een eindstreep. De weg is het doel. Net als in de topsport kent werken aan duurzaamheid eigenlijk geen einde. Want eerlijk: net zoals ik, junior alpine skiër, morgen nog niet duurzaam op uitzonderlijk hoog niveau presteer, ziet de wereld er morgen ook niet direct anders uit. Daarbij komt dat ik ook hierin mijn eigen pad zal moeten vinden, in kleine stapjes en er veel buiten mijn controle ligt. En: duurzamer doen is niet hetzelfde als jezelf iets ontzeggen. Je ontdekt iets nieuws (treinreizen kan relaxter zijn dan auto rijden) of verander een gewoonte. Zogezegd is het vergelijkbaar met je keuzes om beter te worden als atleet – het vraagt om aanpassingen, stap voor stap binnen de mogelijkheden die je op dat moment voor handen hebt.”  

'WEES REALISTISCH IN JE DUURZAMERE KEUZES'.

 

Als je net als ik graag buiten bent en sport in de natuur, is het dus je verantwoordelijkheid om je bewust te zijn van de invloed van klimaatverandering op de trainings- en wedstrijdlocaties. Je favoriete plekken om te skiën, mountainbiken, of hiken... . We zijn allemaal een onderdeel van de omgeving, niet los daarvan. 

Dit is de reden waarom ik heb besloten om een ​​reeks blogposts over duurzaamheid te publiceren om niet alleen mezelf te helpen verder informeren, mijn digitale stem te gebruiken, maar mogelijk ook andere te inspireren.  Niet met voorgeschreven lijstjes met dingen die je 'moet' doen. Ook heb ik niet de ambitie om expert te worden. Het gaat erom te doen wat je kunt doen, wat je keuze kan betekenen voor een bepaald product of merk of wanneer je bijvoorbeeld je vlieg- en auto bewegingen vermindert. Ik ben zeker niet perfect, zo reis ook ik sinds kort met een eigen auto en maak ik soms gebruik van het vliegtuig voor mijn sport. Maar ik kan er dan wel voor kiezen om mijn CO2-uitstoot te compenseren tijdens het reizen. 

'PASSIONATE TO CREATE MY OWN PATH ON & OFF SNOW & INSPIRE OTHERS TOO #CREATEYOUROWNWAYOUTTHERE'

 

sustainable.PNG
bottom of page