top of page
  • Mees Clausing

Wat doet een alpineskiër in de zomer?

Wat doet een alpineskiër in zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen? In deze nieuwe blog ga ik 'off season', wat overigens niet betekent dat ik stil zit in deze periode. Squaten, skaten in een pumptrack, downhill mountainbiken en trails rijden in Oostenrijk of een skillpark in Nederland bezoeken tot techniek trainen op gletschers en plastic slaan in een skihal. Ik ben volop bezig met de geprogrammeerde inspanningen dag in dag uit met elkaar te verbinden. Benieuwd hoe de weg van een jonge Belofte naar de top eruitziet in de zomer? Lees dan verder


Ondanks de 'gemiste' kilometers in de sneeuw aan het einde van vorig en aan het begin van dit seizoen (door Covid19), lag toch direct voor mij een belangrijke focus in het voorjaar en deze zomer op het opbouwen van mijn kracht en conditie, die fungeert als het fundament voor al mijn aankomende skirace-inspanningen. Dit omdat alpineskiën in de afgelopen tien jaar echt is geëvolueerd tot een krachtsport, want zonder de nodige (snel)kracht, explosiviteit, behendigheid en uithoudingsvermogen, heb je weinig kans om je doelen te bereiken, hoe goed je ook technisch, tactisch of mentaal sterk ook bent.


En gelukkig betekent voor mij strenght & condition training geen repetitieve en saaie trainingsroutines alleen in een sportschool, aan de gewichten hangen of romp oefeningen doen. Met de nadruk op functionele fitheid, kan ik ook grote fysieke voordelen behalen door dingen te doen die ik leuk vind. En nee, golf is dan zeker niet voldoende (vind ik namelijk wel leuk om te doen), maar met onder andere wielrennen, crossfit, kickboxen, inline skaten in een pumptrack en met (downhill) mountainbiken of trail rijden, kan ik ook zeker mijn kracht en conditie verbeteren terwijl ik een geweldige tijd heb. Bovendien bouw ik zo variatie (samen met mijn trainers) in mijn trainingsprogramma dat zeker een deel van de mogelijke eentonigheid voor fysieke training weg neemt en kijk ik dan ook altijd echt uit naar de zomerperiode, na de lange winter.


Toch is het soms daarbij toch nog moeilijk om de hele tijd alleen gemotiveerd te trainen. Gelukkig kan ik mijzelf prijzen met mijn personal trainer Wesley Smit en mijn nog huidige coach/trainer Patrick Roël. En daarbij kreeg ik deze zomer ook nog eens de kans om mij aan te sluiten bij het “Alpiner Kader Jugend” van Oostenrijkse Vorarlberger Skiverband (Landes Kader). Drie weken lang lekker hard bikkelen op het Olympiazentrum, zeg maar het Papendal van Vorarlberg. Motivatie genoeg daar om die laatste paar echt pijnlijke herhalingen van elke set te doen.


Maar voor mij is mountainbiken toch wel de perfecte voorbereiding op het nieuwe skiseizoen. Niet alleen omdat er veel overeenkomsten zijn tussen het afdalen op ski’s en het afdalen op een mountainbike. Terrein lezen, lijn snel rijden, behendigheid, kanthoek, separatie van het boven- en onderlichaam en natuurlijk het leren beheersen van de zwaartekracht. En met het mountainbiken train ik ook nog eens sterk de heup- en beenspieren, die ik bij het skiën ook zo hard nodig heb. Maar vooral omdat mountainbiken leuk is om te doen. Samen met mijn familie of vrienden op een avontuurlijke manier fietsen. Slingerend over smalle paadjes tussen dikke bomen, over boomwortels springen, door het losse zand, over northshore, lekker in kombochten hangen of over stenen van steile helling naar beneden. Ik leer zo goed om mijn evenwicht te bewaren en grenzen te verleggen, maar vooral belangrijk, het geeft mij energie voor het lange winterseizoen dat er nu snel aan komt!


Benieuwd hoe de lange uitdagende weg van een jonge ‘Belofte’ richting de top eruitziet? Volg mijn verhaal: Facebook https://lnkd.in/dMAz6uV Twitter https://twitter.com/MeesClausing; Instagram https://lnkd.in/dxyNd4Z of LinkedIn https://www.linkedin.com/in/mees-clausing-3478381a7/


11 views0 comments

Σχόλια


bottom of page