top of page
  • Writer's pictureMees Clausing

Alpine skiën & Mountainbiken

Updated: Aug 25, 2021

Ik train in de zomer veel 'Crossover' Sports. Sporten die overeenkomsten hebben op technisch, tactisch, conditioneel, strategisch of mentaal gebied met alpine skiën - beweeg oplossingen uit de ene sport bewust en onbewust overdragen naar de andere. En daar maakt mountainbiken een groot onderdeel van uit voor mij. "Je rijdt een soort dezelfde lijnen en je haalt er mentaal veel voldoening uit. Bovendien vind ik het lekker om in de natuur te zijn. Ik noem het verplicht buitenspelen."


Voor mij is mountainbiken daarom toch wel de perfecte voorbereiding op het nieuwe skiseizoen. Niet alleen omdat er veel overeenkomsten zijn tussen het afdalen op ski’s en het afdalen op een mountainbike. Terrein lezen; een lijn zo snel mogelijk rijden; aanpassen aan de steeds wisselende omstandigheden; één worden met je materiaal en voor je laten werken; behendigheid; kanthoek, separatie van het boven- en onderlichaam en natuurlijk het leren beheersen van de zwaartekracht. En met het mountainbiken train ik ook nog eens sterk de heup- en beenspieren, die ik bij het skiën ook zo hard nodig heb. Maar vooral ook omdat mountainbiken leuk is om te doen, op een avontuurlijke manier fietsen. Hard slingerend over smalle paadjes tussen dikke bomen, over boomwortels springen, door het losse zand, over northshore, lekker in kombochten hangen of over stenen van steile helling naar beneden. Ik leer zo goed om mijn evenwicht te bewaren, spanning op mijn lijf te houden en grenzen te verleggen, maar vooral belangrijk, het geeft mij energie voor het lange winterseizoen dat er weer aan komt.


"Mountainbiken is het beste wintersportsurrogaat."

Natuur trails, shaped lines en bikeparken

Net als bij het (recreatief) skiën heb je bij mountainbiken aangelegde paden zogenaamde shaped lines vergelijkbaar met geprepareerde pistes en natuur trials - zoals de skiroutes in de winter of zogenaamde sidecountry, waar je kunt kiezen tussen verschillende moeilijkheidsgradaties zoals in wintersport. En je kunt natuurlijk ook ‘vrij’ in de natuur op pad gaan ((backcountry). Maar let op je mag niet overal zomaar fietsen. Het groen, blauw, rood en zwart, de kleuren die je wellicht kent van wintersport, komen grotendeels overeen met mountainbike afdalingen alleen uitgedrukt in S0, S1 (groen) tot en met S5 (zwart++). Niet alleen de steilheid en lengte van het traject bepaalt het niveau, ook de conditie van de paden is van invloed of een route wordt bestempeld als eenvoudig, gemiddeld, moeilijk of extreem zwaar.


Mijn mountainbike trail hotspots

Weten waar jij heen moet gaan? Welke lines en trails epic zijn? Check hieronder mijn favoriete lijstje van (natuur) trails die ik de afgelopen jaren zelf heb gereden en begin zelf met plannen (en trainen)..

  • Oostenrijk, Tirol - Sölden - Leiterberg trail (S2) en Nene trail (S3)

Vanaf mijn huis is het ongeveer 45 min op de fiets naar Bike Republic Sölden, waar de Giggijochbahn je omhoog brengt naar de Leiterberg trail. Het eerste deel van de Leiterberg route is flowy en relatief makkelijk met een aantal mooie vergezichten. Het tweede deel onder de Leiterberg Almhut is uitdagender en vergt meer techniek. De route heeft veel wortelpassages en rotsen. Het laatste deel meer scherpe, nauwe bochten. De singetrack is 4,5 km lang en daalt 550m.


De 4 km lange, zwarte Nene trail ligt op de Gaislach berg. Het is een natuur trail die over een oud (wandel)pad gaat. In het bovenste deel rijd je het adembenemende, berglandschap in. Het is rotsachtig en veeleisend. Je passeert twee hutten voordat je het bos induikt, waar het nog technischer wordt met uitdagende wortel- en rotspartijen. Beneden gaat de Nene over in de Broate line en Schteckler Trail, die je terug naar Sölden brengen.


Foto: Leiterberg trail


  • Oostenrijk, Salzburgerland - Leogang - BIG-5 (S2)

De BIG-5 Bike Challenge gaat over 5 bergen (en 6 liften) rond Saalbach Hinterglemm en Leogang. Doordat je deze combineert wordt het een super leuke XL tour die je het absoluut maximale enduro-plezier garandeert op één dag. Elke afdaling is op haar eigen manier weer uniek, van vette bike park afdalingen tot en met meer natuurlijke trails. Hij is ongeveer 60 km lang, je fietst ongeveer 500 hoogte meters en je maakt maar liefst een kleine 5000  meter naar beneden. Echt een aanrader!


  • Italie, Lombardije - Livigno - Gold see + Bim Bam trail (S2/S3)

Dit was mijn eerste serieuze trail die ik ooit reed en serieus is hij zeker met 550 m klimmen en maar liefst 3150 m afdalen! Wie de Goldsee Trail rijdt, moet geen last hebben van hoogtevrees! De bike-tour begint op de top van de Garibaldi refugio (2800m) direct met een pittig klimmetje.. Daarna ga je het beroemde Goldsee-pad op dat tijdens de Eerste Wereldoorlog is aangelegd om zicht te houden op de vijandelijke linies .De gehele toer blijft het eeuwige ijs van het bijna vierduizend meter Ortler Massief het beeld bepalen en ook zie je onderweg oude militaire overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog. De tour bestaat uit onverharde wegen, gladde en technische paden. De eerste kilometer heeft een steile klif aan de zijkant en de rest is gemaakt van paden in alpine stijl met rotsachtige delen en heel veel scherpe haarspeldbochten. De Goldsee trail is een absolute legende onder mountainbikers, een klassieker die op geen enkel verlanglijstje mag ontbreken.

Foto: Goldsee trail


  • Italie, Trentino - Val di Fassa - Sellaronde+ omgekeerd (S2/S3)

De Sellaronde mtb track heb ik tegen de klok in gereden en met een gids die een extra dimensie aan de tour gaf voor mij persoonlijk. Omdat het de vader betrof van twee World cups skiesters (de zusjes Delago). Hij had dus genoeg te vertellen. En niet alleen over het gebied en mountainbiken... . Verder kende hij het gebied op zijn duimpje waardoor de tour uitliep tot een 84 km met 6358 hoogtemeters die dag. Een 'must-do' mountainbikeroute!Andere plekken en bikeparken waar ik ben geweest en moeite waard zijn: Bikepark Brandnertal en Singletrail Muttersberg (Oostenrijk, Vorarlberg) zie foto hieronder; Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis en de Frommes Trail (Oostenrijk, Tirol) en Bikepark Val di Sole (Italie, Trentino) en laat ik in Nederland mijn favoriete route: Amerongen (Utrechtse heuvelrug) niet vergeten.Op mijn eigen lijstje voor deze zomer staan overigens nog: de Long trail Fernar (Sölden) en de Blindsee-trail (Lermoos), beide routes liggen in Tirol, Oostenrijk.


Veel bike plezier!
121 views0 comments

Comments


bottom of page