top of page
  • Writer's pictureMees Clausing

Afsluiting van een jaar is geen eind of nieuw begin, maar 'a going on'

Updated: Feb 22, 2022

“2021, was weer een ‘bumpy ride door het witte winter wonderland’. Van stapvoets omhoog tot een punt, waar ik even kon genieten, maar dat ook net zo snel weer aan mij voorbij schoot, omdat in een spilt second de afdaling alweer was ingezet. Ik nam alle obstakels, op mijn vooraf bepaalde lijn, zoals ze stonden. Vloog van links naar rechts, soms in een flits ‘gedwongen’ tot nieuwe keuzes, continue de balans bewaken en tegelijkertijd zoveel mogelijk snelheid behouden, maar vooral was ik gebrand om de ingezette lijn met extra energie uit te bouwen”.


En terwijl ik dit schrijf, realiseer ik mij dat het alweer half januari 2022 is! De tijd vliegt en dat in een sport waarin ‘time matters’; de wedstrijden niet op jou wachten en het draait om Nederlandse (event) limieten halen binnen een, door andere bepaald, tijdsbestek, om je verder te kunnen ontwikkelen. Het is de superbe tijd in de finish area die je progressiecurve omhoog laat krullen en je prestatieniveau laat stijgen op de FIS lijn naar de top. De kans dat FOMO: ‘Fear of Missing Out’ zich juist daar manifesteert, op die weg naar, is alom aanwezig.


Dus is het de kunst om mij niet (alleen) te focussen op de verbetering op wedstrijden, maar juist op het scheppen van plezier op deze ‘bumpy road’ en om stap voor stap beter te worden. Winnen is uiteindelijk ook het doel binnen alpineskiën, maar hoe je dat toch kan loslaten: je emotioneel ontkoppelen. Dat is strijdig met elkaar en daarom zo moeilijk.

Op dit moment ben ik voor een aantal dagen in Nederland om tentamens te maken. Mijn focus moet ik nu (ver)leggen op school en dat terwijl de wedstrijd- kalender vol is gelopen, en met een sneltreinvaart aan mij voorbij zie vliegen, met mijn naam, op geen enkele startlijst.


Mis ik echt iets? Of denk ik dat ik mis?

In 2021 ben ik mijn tweede FIS seizoen als junior ingegaan en in januari 2022 begonnen aan mijn tweede helft van het wedstrijdseizoen. Net als 2020 was ook 2021 voor mij weer een bijzonder jaar. Niet alleen door weer een (extra) jaar midden in een pandemie, maar ook door een andere focus die ik heb aangebracht als het gaat over mijn sportieve ambities. Ik ben overtuigd van de (nieuwe) keuzes die ik heb gemaakt afgelopen jaar om het proces, de touwtjes, zo snel mogelijk weer in eigen handen te krijgen. En dat voelt goed! Ik ben trots op de progressie die ik aan het maken ben. En op mijn lef om een eigen pad kiezen, mijn eigen route uitstippelen, met eigen ideeën en planning. Maar toch, hierop vertrouwen blijft een uitdaging. Met mijn min of meer 'gedwongen' keuze nu voor school sluit ik mij niet af van mijn ambities, maar jaag die juist actief na. Het leven is namelijk veel leuker met uitdagingen, niet om het halen van het uiteindelijke doel, maar omdat je op de weg daarheen het echte leven meemaakt: 'a going on' van vallen en opstaan en alles daartussenin met mensen om je heen die energie geven.


Al deze (nieuwe) keuzes en opnieuw de aansluiting kunnen vinden op de progressie curver in het afgelopen jaar had ik namelijk niet kunnen bereiken zonder steun van mijn familie, mijn support team, sponsoren en relaties.

Mijn familie zorgt altijd voor een stabiliteit en vertrouwen. Mijn coach Peter Happ en mijn trainer Florian Spiecker, Flowskiracing, bedankt voor alles wat jullie voor mij doen. We hebben hard gewerkt tijdens trainingen in de afgelopen voorbereidingsperiode. Dit zodat ik zelf verder mijn lijn omhoog kan uitbouwen tijdens het wedstrijdseizoen. Ook ben ik ben blij met de vrijheid die ik heb om aan te kunnen sluiten bij een klein Nederlands skiteam. Sander Reedijk en Clair Tan maken het mogelijk dat ik 'vrij' kan rond reizen met het witte circus dit wedstrijdseizoen en op mijn geplande races kan starten.

Jolanda Spruit; Wesley Smit Encore training studio, Marcel Dieduksman, Susie Cats van Yaap, mijn sponsor Orise Vitamins, Tim Senden; Electro Medico; financiële ondersteuning vanuit Yvonne van Gennip Talent fonds; Talent Empowerment Pascal Matla, de snelle service vanuit Fischer, en de ondersteuning vanuit Oosterlicht College Nieuwegein, bedankt voor jullie bijdrage van afgelopen jaar. Ik ga jullie allemaal nog persoonlijk bedanken, want de steun die ik heb gekregen kan ik natuurlijk niet afdoen met alleen een blog post op het internet.


Mijn focus blijft 'a going on' in 2022: "gebrand om de ingezette lijn met extra energie uit te bouwen”. En ja, ik waag mij zelfs al aan voorspellingen voor de aankomende jaren. Want ook volgend jaar zal het weer een 'bumpy ride' zijn. Want weet je wat het mooie is aan een afdaling? Hoe hobbelig het parcours ook is, na afloop stap je weer de lift in, om eenmaal weer boven gekomen, met nieuwe energie aan de start te verschijnen, klaar voor nog een run. Ik wens jullie een mooie 'ride' voor 2022! "It is all downhill from here".


“A clear vision, backed by definite plans, gives you a tremendous feeling of confidence and personal power.” - Brian Tracy
.

104 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page