top of page
  • Mees Clausing

De weg richting topsport is keuzes maken. Voor mij is dat nu Schigymnasium Stams

Updated: Feb 23, 2021

"Je doel en dit duidelijk uitspreken is al een keuze. Voor mij is dat het maximale uit mezelf halen de aankomende jaren om de wereldtop in alpineskiën te halen!"

Maar met dat gezegd, je komt niet alleen op eigen kracht aan de top. 'Talent', hard trainen en doorzettingsvermogen zijn een vereiste, maar internationaal succes is in steeds grotere mate afhankelijk geworden van de bereidheid om te leven naar de eisen die het topsportsysteem (waar je toe behoort door de keuze die je hebt gemaakt voor jouw sport) stelt, en de mogelijkheden die nationale sportorganisaties, overheden en bedrijfsleven bieden. Dat vraagt om naast grote trainingsinzet ook aan je zelf om continue (nieuwe) keuzes te maken binnen en buiten je sport, waarbij ondersteuning van buitenaf onontbeerlijk is. Als sporter concurreer je niet alleen meer met elkaar; ook de topsportsystemen zijn met elkaar in competitie. Wie in die mondiale competitie kansrijk wil zijn (en blijven), dient te zorgen voor een continue verbetering van zijn eigen topsportklimaat. En dat betekent soms 'gedurfde' keuzes maken.


Blijven ontwikkelen en gedurfde keuze

Toen vorig seizoen bekend werd dat het talentprogramma bij mijn skiteam Ski Racing Development richting junioren niet voortgezet werd kwam ik voor wel heel uitdagende keuzes te staan. Dat ik de volgend stap in mijn jonge carrière wilde zetten was geen discussie. Maar het wat, hoe en waar, daarin bleek al snel dat ik zelf het initiatief moest nemen omdat de structuur, het topsportsysteem, binnen het Nederlandse alpineskiën op dit moment onvoldoende toereikend is om die vervolg stap, die nodig is om kansrijk te willen worden, te kunnen maken.


Ik besloot dus mijn eigen kansen te creëren en succes niet aan het toeval over te laten. In overleg met mijn ouders en mijn coach/trainer Patrick Roël, ben ik op zoek gegaan naar opleidingsprogramma's in het buitenland. Tijdens het Nederlands jeugdkampioenschap had ik meegetraind met een Oostenrijkse topsportschool, het Schigymnasium in Stams, of zoals de Oostenrijkers het zelf noemen het "Heilige Stams". Een uitdagende leuke training, maar niet met als doel om mij ook aan te melden voor de toelatingstesten. Ik had op dat moment namelijk al gesprekken lopen met een internationale ski academy in Frankrijk. Echter de positieve feedback van die training en een plek in het land dat alpineskiën ademend gaven uiteindelijk de doorslag om mij toch in te gaan schrijven voor de strenge toelatingstesten.


Ik ben dan ook trots dat ik ben toegelaten en aangenomen op Schigymnasium Stams in Oostenrijk en dat ik daarbij ook nog eens de kans kreeg om mij aan te sluiten bij het “Alpiner Kader Jugend” van Vorarlberger Skiverband (Landes Kader) voor seizoen 2020-2021, in mijn eerste jaar als junior in het FIS circuit.


Inmiddels verblijf ik door de week op het internaat en in het weekend in mijn appartement in Längenfeld en houd mij iedere dag fulltime met alpine skiën bezig. Ook geef ik op het Schigymnasium vervolg aan de Havo. Een mooie kans omdat ik denk dat dit een unieke mogelijkheid is om mijzelf verder te kunnen ontwikkelen, zowel op sportief als persoonlijk vlak. De perfecte omstandigheden in Oostenrijk om als alpine skiër beter te worden met goede faciliteiten, coach/trainers en atleten.


Hoewel ik mezelf niet wil blind staren op één specifiek doel wil ik eerst de weg richting de topsport verder ontdekken en zien te overleven zonder daarover te struikelen. Met mijn enthousiasme en doorzettingsvermogen wil zover mogelijk komen. Natuurlijk wil ik de wereldtop halen en grote events winnen, maar ik wil vooral nu genieten van dit moment en het plezier behouden in de sport die ik zo leuk vind om te doen.


Geen topsportschool heeft zo veel succesvolle skiërs voortgebracht als Schigymansium Stams. Topsporters als Benjamin Raich en Mario Matt werden er gevormd. Maar zij niet alleen. Stammers, oud-leerlingen sleepten in het meer dan 50 jarig bestaan van het instituut vele tientallen olympische medailles in de wacht. De kracht van de school is dat zij dankzij overheidsfinanciering en eigen (ouder)bijdrage onafhankelijk zijn van sponsoren. Zo kunnen ze selecteren op kansrijkheid van talenten (om toegelaten te worden moest ook ik aan de zeer strenge selectie-criteria voldoen) en opleiden voor nationale selecties. Op het ski-internaat verblijven nu z'n 180 leerlingen. Het overgrote deel zijn Oostenrijkse ski racers die deel uitmaken van de kaderselecties, maar dus ook één 'Lowlander' sinds dit schooljaar, een Nederlandse alpineskiër. Allemaal verblijven wij gedurende onze opleiding intern, een verplichting op Stams. De skischool omvat onder meer een krachtruimte, gym- en turnhal, zwembad, sauna, atletiekbaan en diverse sportvelden. Fysiotherapeuten en sportpsychologen begeleiden alle talenten. Naast normale middelbare schoolvakken, volg ik op Stams ook 'speciale' lessen zoals business behaviour en sportkunde. Naast de hoofdvakken Duits, Engels, Wiskunde etc. ligt het zwaartepunt dus op sportkunde/für Leistungssportler.18 views0 comments

Comments


bottom of page