top of page
About Mees
DKJ_1602_edited.jpg

'IK ZOEK CONTINU DE UITDAGING OP'

Alpineskiën is een technische en moeilijke, maar bovendien een spectaculaire sport. Die zowel fysiek als mentaal en ook door verscheidenheid aan condities hoge eisen stelt. En het is ook een niet voor de hand liggende sport als je in Nederland woont. Veel mensen weten niet goed wat het inhoudt. Hoewel ik mijn (fysieke) basis prima in Nederland kan leggen, kan sport specifiek trainen verderop in het seizoen eigenlijk alleen in de echte bergen, en die zijn er niet in Nederland. Veel mensen zeggen dat het daarom toch niets wordt. Dat je, als Nederlander niets kan bereiken in het alpineskiën. Onzin. Ik denk van wel!

Ik ben Mees Clausing en ik heb een droom! Of noem het  een doel  hebben, een verlangen, ambitie, de wil, welke naam je er ook aan wilt geven. Mijn aspiratie: deelnemen aan de Olympische spelen van 2030. Een medaille zou die droom natuurlijk alleen maar mooier maken. 

Jeugdjaren

Vanaf mijn derde sta ik al op de ski’s. Vanaf het eerste moment had ik er enorm veel lol in. Daarbij heb ik altijd gevoetbald t/m O13, aan freeruning gedaan en vanaf mijn 9de jaar ga ik zeer geregeld ook op de mounatinbike naar beneden. Ook golf en tennis vind ik leuk om te doen. Ik ben begonnen met skiën op de borstelbaan bij Skiteam Nieuwegein en ben in september 2012 overgestapt naar Ski Racing Development, een door skibond (NSkiV) voormalig gecertificeerd talententeam. Daar heb ik o.l.v. ex-talentcoach Patrick Roël een solide basis kunnen leggen en dat heeft mij geen windeieren gelegd in mijn laatste seizoen als scholier U16 (2019-2020). Met het winnen van het Nederlands jeugdkampioenschap op zowel slalom als reuzenslalom, diverse podium plaatsen op Internationale wedstrijden, en met een mooie bronzen medaille op de Internationale FIS Children race Pokal Loka in Slovenië op zak, ben ik in 't seizoen 2020-2021 begonnen aan een nieuw hoofdstuk, in de junioren leeftijdscategorie (U17 t/m U21).

'BEHIND EVERY YOUNG ATHLETE THERE IS AN (UNTOLD)STORY. IT IS MY JOB TO TELL MY STORY'.

Mezelf blijven ontwikkelen

Hoewel ik nog jong ben begrijp ik heel goed dat als ik verder wil komen, mij moet blijven ontwikkelen, hard en slim moet trainen en goed mijn sport alpineskiën met mijn studie aan de Johan Cruijff Academy moet combineren. En dat ik het vooral zelf moet doen! Met het stoppen van mijn coach en de beëindiging van mijn opleidingsprogramma in september 2020 en een (infra)structuur binnen het Nederlandse alpineskiën die onvoldoende toereikend is om de juiste vervolg stap in een jonge carrière te kunnen maken kwam ik voor lastige keuzes te staan. En omdat ik wel die volgende stappen wil maken moet ik daarin zelf het initiatief nemen. Daarom creëer ik mijn eigen kansen en laat ik succes niet aan het toeval over. Ik heb dan ook besloten om een groot deel van mijn opleiding als atleet verder in Oostenrijk te gaan vervolgen.

Ik ben dan ook trots dat ik in mijn eerste jaar FIS als junior atleet op Schigymnasium Stams in Oostenrijk heb kunnen zitten en vanuit daar ingestroomd ben in het Oostenrijkse FIS team (Flowskiracing) van Peter Happ. En daarbij ook de mogelijkheid heb om mij in de zomermaanden aan te sluiten bij het “Alpiner Kader Jugend” van Oostenrijkse Vorarlberger Skiverband (Landes Kader). In/vanuit Nederland word ik daarnaast op fysiek gebied begeleid door Kees van Geel en Juul Crauwels en train ik bij Wesley Smit, Encore trainingsstudio.

My own way is the goal

Ik kies voor een eigen pad. Maar je eigen route uitstippelen met je eigen ideeën, gaat niet persé over buiten gebaande paden treden of lekker je eigen(wijze) ding doen, maar over: zelf organiseren en creëren; groei, ontwikkeling en nieuwe mensen ontmoeten en mee samenwerken. Ik zie het dan ook als mooie kans omdat ik denk dat dit een unieke mogelijkheid is om mijzelf verder te kunnen ontwikkelen, zowel op sportief als persoonlijk vlak. Uitdagende omstandigheden in Oostenrijk en de basis leggen in Nederland om als alpine skiër en als mens sterker te worden met prima faciliteiten, coach/trainers en andere jonge atleten.

 

Andere inspireren

Lange termijn doelen vind ik nog niet zo goed te overzien. Ik wil mezelf niet blindstaren op een groot specifiek doel, eerst maar de huidige junioren tijd positief afsluiten. Natuurlijk wil ik de wereldtop halen en grote events winnen, maar ik wil ook genieten van het moment en het plezier behouden in de sport. Als ik dan toch moet dromen, wil ik graag de Olympische Spelen halen in 2030. Een medaille maakt die droom natuurlijk alleen maar mooier. En ik hoop dat ik onderweg naar 'mijn top', ook andere inspireer en motiveer om het meeste uit hun eigen leven te halen.

Benieuwd hoe de lange uitdagende weg richting de topsport eruitziet? Volg dan mijn Stories hier.

 

'PASSIONATE TO CREATE MY OWN PATH ON & OFF SNOW & INSPIRE OTHERS TOO #CREATEYOUROWNWAYOUTTHERE'

bottom of page